Zdravje bolnikov Ljudsko zdravilstvo v Zg. Savinjski dolini

Stalna razstava Zdravje bolnikov – 

ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini je bila odprta leta 2007.

Avtor vsebinskega dela razstave je priznani zgornjesavinjski publicist g. Aleksander Videčnik.
Jedro razstave tvori izjemno delo solčavskega zdravilca Vida Strgarja – Fida z naslovom Zdravje bolnikov iz leta 1866. Poleg omenjenega dela razstava prikazuje kronološki pregled zdravilstva, različne zdravilne metode uporabljane v ljudskem zdravilstvu v preteklosti, zanimive recepture, pripravke in posebnosti. Predstavljene so tudi nekatere pomembnejše zdravilske knjige in bolj poznani zdravilci z območja Zgornje Savinjske doline ter njihovi zapisi.

Ogled razstave Zdravje bolnikov daje vpogled v znanje in modrost preprostega podeželskega prebivalstva. V časih, ko odročnejši kraji niso imeli dostopa do kakršnekoli zdravniške oskrbe so si ljudje pomagali s preprostimi, naravnimi, doma pripravljenimi zdravili, znanjem in nasveti, ki so jim jih posredovali ljudski zdravilci. Vračanje k naravnemu je dandanes trend na vseh področjih, v veliki meri tudi v medicini in farmaciji. Razstava je namenjena vsem, ki gojijo spoštovanje do preteklosti, do znanja naših prednikov, kot tudi za vse, ki jih zanimajo naravna zdravila, metode in zdrav način življenja.

Nadgradnjo razstave Zdravje bolnikov predstavlja Fidov gaj. V Fidovem gaju je na idilični gozdni jasi urejen vrt zdravilnih rastlin s preko 70 različnimi zdravilnimi rastlinami, ki je osnovan na knjigi Zdravje bolnikov. V Fidovem gaju se poleg številnih rastlinskih vrst nahaja izvirček bistre studenčnice in skrivnostna podzemna jama imenovana Fidova zijalka. Ta je Vidu Strgarju in njegovi ženi kot prebivališče služila kar 9 let. Ob spremljavi vodnika, je ob številnih pripovedih, ogledu vrta, spustu v zijalko in okrepčilu moč na zanimiv način spoznati življenjsko zgodbo in usodo ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida.

Cenik ogleda stalnih muzejskih razstav Cena
vstopnina brez multivizije - odrasli 1,50 EUR
vstopnina brez multivizije - otroci 1,00 EUR
multivizijska predstavitev* - skupine do 20 oseb 10,00 EUR / skupino
multivizijska predstavitev* - skupine nad 20 oseb 0,50 EUR / osebo

* multivizijska predstavitev Potočke zijalke je na voljo v slovenskem jeziku ob doplačilu k osnovni vstopnini. Traja 25 minut in je še zlasti primerna za večje skupine in mladino na šolskih ekskurzijah.