Kulinarična tradicija Zgornje Savinjske doline Na želodec, postrvi s štruklji in žlinkrofe se gre k Firštu

Kulinarična ponudba našega gostišča sloni na izvirnih hišnih recepturah, lokalnih sestavinah ter skrbni pripravi tradicionalnih slovenskih jedi, solčavskih in zgornjesavinjskih posebnosti.

Vse jedi v ponudbi pripravljamo sami v naši kuhinji. Recept zanje ni skrivnost, a je preprost: tradicija, znanje, skrbna priprava in karseda naravne sestavine, brez bližnjic in industrijskih nadomestkov.

V veliki meri vključujemo lokalno pridelana živila. Zlasti v pozni pomladi in poleti: sveža zelišča, jagodičevje, zelenjava in solata, na vašo mizo pridejo kar iz domačega vrta. Z veseljem in ponosom postrežemo tudi lastne, hišne izdelke (suhe mesnine, sveže postrvi, marmelade, jabolčni kis, napitke iz zelišč in sadja, zeliščne čaje...)

Naš jedilni list ponuja:

- jedi iz svežih postrvi (postrvi Mici, po tržaško, postrvji biftek)
- domači Firštov želodec in suhomesnati izdelki (goveja in divjačinska salama, slanina, klobase, vratovina, pršut)
- tradicionalne Solčavske jedi (solčavski sirnek, juha sirnica, masovnik)
- značilne slovenske jedi (juhe, obare, štruklji, žlinkrofi, žganci, ajdova kaša, zavitki)
- domače koline (samo v zimskih mesecih) (pečenice, kranjske klobase, krvavice, mauželj, domača pasteta, kuhana godlja, rebrca, žolca)
- domače, hišne testenine (zelenjavni in sirovi štruklji, široki rezanci, mesni žlinkrofi in žlinkrofi iz suhih hrušk)
- vegetarijanske jedi (hišne testenine, ajdova kaša)
- jedi z gobami (gobova juha, jurčki na različne načine, testenine in mesne jedi z gobami)
- jedi iz divjačine (jelenov zrezek po Olševsko, gamsov golaž, divjačinske salame)
- klasične jedi po naročilu (biftek po lovsko, biftek po domače, telečji zrezek v jurčkovi omaki, razni zrezki)

Za naročilo postrvjega biftka (vsaj dan pred načrtovanim obiskom) pokličite na telefonsko številko (03) 839 46 78

Naše gostišče je najbolj poznano po pripravi jedi iz svežih postrvi, kjer najbolj izstopata hišni posebnosti postrv Mici ter postrvji biftek (slednjega je potrebno predhodno naročiti vsaj dan vnaprej). Pohvalimo se lahko z lastnimi hišnimi suhomesnatimi dobrotami ter domačim Firštovim želodcem, za katerega smo na ocenjevanjih Zgornjesavinjskih želodcev prejeli že vrsto priznanj. Odlični sta tudi pravi domači juhi, gobova in goveja. Med mesnimi jedmi izstopajo: jelenov zrezek po olševsko, gamsov golaž, biftek po lovsko ali po domače in telečji zrezek v jurčkovi omaki. Prav posebno skrb namenjamo domačim testeninam kot so rezanci, sirovi in zelenjavni štruklji ter mesni žlinkrofi.

Za sladkosnede so vedno na voljo palačinke (npr. z borovnicami), sladki štruklji in dobrote s sadjem ali sladoledom. Ob vikendih ali po predhodnem naročilu spečemo izvrstne domače zavitke (štrudle), seveda iz doma narejenega in tanko razvaljanega vlečenega testa. Ko dozorijo borovnice pripravljamo tudi našo hišno kupo Jamski medved. Resnični ponos hiše pa so tudi naši žlinkrofi iz suhih hrušk (gruševi žlinkrofi), ki lahko obrok zaključijo kot popolna sladica.

Obrazec REZERVACIJA MIZE

Vljudno vabljeni, da se ob pogrnjeni mizi o naši ponudbi prepričate sami.
Dobrodošli k Firštu v Logarsko dolino.

Postrv po tržaškoFirštov želodec