Dodatna ponudba

Fidov gaj, muzej, fitnes

Odkrijte čarobno Fidovo zijalko in skrivnosti zdravilca Fida Strgarja - Fida...

Etnološki park - Fidov gaj

Odkrijte čarobno Fidovo zijalko, vrt ter razstavo Zdravje bolnikov in spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida .

Okoli tega izredno učenega solčavskega »bukovnika« še danes krožijo razburljive zgodbe...

image description
image
Vstop v Fidov gaj - 100m od gostišča
image
Vrt zdravilnih rastlin
image
Stara "oferija"
image
Na poti do studenčka izvirske vode

"Raziščite Fidov gaj"

Vrt zdravilnih rastlin urejen na idilični gozdni jasi je osnovan na knjigi Zdravje bolnikov iz leta 1866, lokalnega zdravilca in učenjaka Vida Strgarja – Fida . Fidova zijalka je bila kar devet let njegov dom in zatočišče. Ob ogledu si lahko živo predstavljate življenjske pogoje v jami in se spustite še globje do manjše votline. Tam boste videli nastajajoče kraške podzemne pojave in se morda želeli v popolni tišini predati svojim lastnim mislim in meditaciji. Urejena gozdna pot vas pripelje tudi izvira studenčnice, ki vas odžeja in okrepi.

Fidov gaj je našim gostom za ogled in sprostitev na voljo brezplačno v času njihovega bivanja pri nas. Izvajamo pa tudi vodene oglede (do 2 uri) za vnaprej naročene skupine, ki ob prigrizku, zgodbah in tolmačenju vodnika omogočajo še pristnejše in globje doživetje skrivnostne zgodbe o Fidu. Tudi za naše goste je ob vnaprej določenih terminih možen ogled Fidovega gaja z vodnikom.

"Vodeni ogledi"

Trajanje: 120 – 150 minut
Najprej si ogledamo stalno razstavo »Zdravje bolnikov« - Ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini. Le ta je v največji meri osnovana na knjigi Vida Strgarja z naslovom Zdravje bolnikov iz leta 1866. Nato se odpravimo odkrivat skrivnosti Fidovega gaja. Ogledamo si vrt zdravilnih rastlin, katere je pri svojem zdravljenju uporabljal Vid Strgar – Fida. Ob poti si ogledamo ostanke stare »oferije« in se končno povzpnemo do Fidove zijalke, njegovega dolgoletnega zatočišča. Tu se ob številnih pripovedih podrobneje seznanimo z njegovo zanimivo življenjsko zgodbo in usodo. Ob okrepčilu pa si še bolj živo pričaramo duh obdobja v katerem je živel. Po želji se spustimo do majhne dvorane na koncu jame in si ogledamo nastajajoče podzemne kraške pojave. Ob povratku si lahko na studenčku privoščimo še požirek poživljajoče izvirske vode. 

image

Stalna razstava - Potočka zijalka

Zatočišče ledenodobnega človeka na Olševi v gostišču Firšt domuje od leta 1996. Na 18 panojih je prikazan razvoj človeka, kamnita in koščena orodja kromanjoncev,rastlinstvo in živalstvo v ledeni dobi ter potek in dokumentarno gradivoBrodarjevih izkopavanj . Razstavljene so zanimive najdbe, kjer šeposebej izstopa lobanja jamskega medveda, različna kamnita orodja,koščene sulice za kopja in seveda kopija najpomembnejše najdbe izPotočke zijalke – prašivanke, ki velja za najstarejšo šivanko na svetu. Priporočamo ogled 25-minutne multimedijske predstavitve, ki še izčrpneje predstavi Potočko zijalko, izjemno paleolitsko najdišče na Olševi. Še zlasti je predstavitev primerna za večje skupine oseb in mladino na šolskih ekskurzijah. Razstava je plod dela strokovnjakov Paleontološkega inštituta Ivana Rakovca pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti iz Ljubljane. Posvečena je njenemu raziskovalcu prof. dr. Srečku Brodarju in spada pod okrilje Pokrajinskega muzeja Celje.

image

Stalna razstava - Zdravje bolnikov

Ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini je bila odprta leta 2007. Ogled razstave Zdravje bolnikov daje vpogled v znanje in modrost preprostega podeželskega prebivalstva .V časih, ko odročnejši kraji niso imeli dostopa do kakršnekolizdravniške oskrbe so si ljudje pomagali s preprostimi, naravnimi, domapripravljenimi zdravili, znanjem in nasveti, ki so jim jih posredovaliljudski zdravilci. Vračanje k naravnemu je dandanes trend na vsehpodročjih, v veliki meri tudi v medicini in farmaciji. Razstava jenamenjena vsem, ki gojijo spoštovanje do preteklosti, do znanja našihprednikov, kot tudi za vse, ki jih zanimajo naravna zdravila, metode inzdrav način življenja.Avtor vsebinskega dela razstave je priznani zgornjesavinjski publicist g. Aleksander Videčnik.

01 Nastanitev

Sproščujoč oddih v neokrnjeni naravi na vhodu v Logarsko dolino. Nudimo namestitev v 6 dvoposteljnih sobah . Sobe so enotno in udobno opremljene z masivnim borovim pohištvom.

Narava ... sprošča in zdravi

Nadaljuj z branjem

02 Kulinarika

Vse jedi, ki vam jih ponujamo, pripravljamo sami v naši kuhinji. Recept zanje je zelo preprost: tradicija, znanje, skrbna priprava in karseda naravne sestavine .

140 let tradicije ...

Nadaljuj z branjem

03 Fidov gaj

Odkrijte čarobno Fidovo zijalko , vrt ter razstavo Zdravje bolnikov in spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida.

Ljudsko zdravilstvo...

Nadaljuj z branjem